Proje Yönetimi: Başarıya Giden Yol 🚀

Şule MEŞE
3 min read2 days ago

--

Bu başlıkta proje terimini proje yönetimi çerçevesinde ele alarak tartışacağız. Bir projenin unsurlarını ele alarak proje yönetiminin önemini vurgulayacağız. Son olarak proje yönetimini tanımlayarak, aşamalarını açıklayacağız…

Proje Nedir ?

Proje belirli zaman diliminde belirli bütçe ile benzersiz ürün,hizmet veya sonuç oluşturmak için gösterilen geçici çabadır.

  1. Projeler belirli bir zaman dilimi ile tanımlanmalıdır. Yani projenin başlangıç ve bitiş tarihi belirlenmelidir. Çünkü projenin planlanması, yürütülmesi ve teslim edilmesi için doğru zaman sınırlaması seçmek önemlidir. Müşteri bitiş tarihinde ürünün teslim edilmesini isteyeceğinden yazılım geliştirme süreci bir zaman çizelgesi ile takip edilmelidir.
  2. Projeler belirli bir bütçe ile tanımlanır. Proje tasarlanırken gereksinimlerin analizi yapılarak projenin ne kadar bütçe gerektireceği hesaplanır. Burada maliyet analizi yapılarak iş gücü, malzeme, ekipman, yazılım lisansları gibi kaynaklar için bütçe planlaması yapılır. Amaç en az maliyetle en iyi ürünü çıkartmaktır. Bunun için bütçeyi aşmamak, sınırlı kaynaklarla hedefe ulaşmak ve çalışan bir yazılım ürünü elde etmek amaçlanır.
  3. Proje tasarlanır, yürütülür ve sonucunda özgün bir çıktı olarak teslim edilir. Müşterinin talepleri doğrultusunda benzersiz bir ürün ortaya konulur. Aynı proje tekrar yapılsa bile her seferinde projenin çıktısı, içeriği değişik olabilir.
  4. Proje tasarım, yürütme ve teslim etme süreçlerinden geçer. Bu da proje için geçici bir çabayı mümkün kılar. Proje sonlandırıldığında ekip dağıtılabilir veya başka bir projeye geçilebilir.

Bu unsurlar dikkate alındığında projenin zaman, maliyet ve kalite arasında denge sağlamak için doğru planlama ve yönetime ihtiyacı vardır. Bu noktada proje yönetimini bilmek ve uygulamak önemlidir.

Proje Yönetimi

Projenin hedeflerine ulaşabilmesi için gereken kaynakların(insan, maliyet, zaman,teknoloji) etkin ve verimli şekilde planlanması, yürütülmesi ve kontrol edilmesidir.

Yani proje bir süreç ise proje yönetimi bu sürecin planlanmasından başlayarak sürecin yürütülmesi ve hedefe ulaşıp ulaşılmadığının kontrol edilmesini kapsar.

Proje Yönetimi Süreçleri

Proje yönetimi 5 aşamalı bir süreçtir.

1. Başlatma (Initiation): Projenin resmi olarak onaylandığı ve kaynaklarının tahsis edildiği süreçtir. Projenin amacı, hedefi, paydaşlar, proje yöneticisi belirlenir.

2. Planlama (Planning): Proje aşamaları, kaynakları, süresi, maliyeti, risk yönetiminin planlandığı süreçtir.

3. Yürütme (Execution): Projenin hayata geçirilip yürütüldüğü süreçtir. Proje ekibi çalışır ve proje yöneticisi iletişimi sağlayarak tüm süreci yönetir.

4. Kontrol ve İzleme (Monitoring and Controlling): Projenin hedefe uygun ilerleyip ilerlemediğinin izlendiği süreçtir. Değişiklikler yapılması gerekiyorsa eyleme geçirilir.

5. Kapatma (Closing): Proje tamamlandığında veya iptal edildiğinde resmi olarak kapatılır. Sonuçlar ise değerlendirilerek dökümante edilir.

Proje Yönetiminde Roller

1. Proje Yöneticisi: Tüm süreci yönetir.

2. Paydaşlar: Projeden etkilenen veya katkı sağlayan kişilerdir. (müşteri, son kullanıcı gibi projeyi kullanacak olan kişiler, iş ortakları)

3. Proje Ekibi: Projede çalışan teknik ve operasyonel kişilerdir. (yazılım ekibi)

4. Sponsor: Projeyi finanse eden ve kritik kararlar alan kişilerdir. (markalar)

Proje Yönetim Metodolojileri

Proje yönetim metodolojileri; proje sürecini (planlama,yürütme,kontrol) yönetmek için sunulan yaklaşımlardır. Yani yazılım geliştirme süreci için ortaya atılmış farklı yöntemlerdir. 2 çeşit sınıflandırılabilir:

1. Waterfall (Şelale) Metodoloji

2. Agile (Çevik) Metodoloji

Bu yazıda proje ve proje yönetimi kavramlarını ele aldık. Bir sonraki yazıda Bu metodolojileri ele alacağız. İyi okumalar dilerim.

--

--

Şule MEŞE

Merhaba! Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum. Burada yazılım hakkında blog yazıları yazmaktayım. İyi okumalar dilerim.